неделя, 7 февруари 2010 г.

Турската писателка Мине Сойсал разказва за Истанбул в новата си книга !

"Както всеки град, така и Истанбул си има своите приказки. При това такива, каквито повечето от нас не са слушали – приказки на хиляди години..."

Така турската писателка Мине Сойсал започва своя увлекателен и вълнуващ разказ. Един разказ за 300 хиляди годишната история на величавия Византион, по-късно столица на две могъщи империи – Византийската и Османската, а днес модерен и същевременно уникален със старините си световен център.

Археолог-изследовател и автор на много книги за деца, Мине Сойсал е адресирала към младите си почитатели и тази книга, в която майсторски е вплела предания и научно-популярни факти за древния и живописен град. Започвайки от пещерите и първите селища на хората, населявали земите му преди стотици хиляди години, тя умело води читателя към първия пристанищен град и първата столица, създадени край кристално чистите води на Босфора от капитана на търговски кораб Бизас. На него бил именуван легендарния Бизантион – градът на Бизас. Митологията предлага и друга версия за основаването на древната столица – за неин кръстник се смята друг Бизас - син на повелителя на моретата Посейдон. Независимо кой е дал първото му име, Бизантион, или както по-късно става популярно името му – Византион, бързо се прославя като богат и добре защитен пристанищен град, в който започнали да се стичат хора от три континента. Те живеели добре край Златния рог, в който според географа Страбон имало толкова много паламуд, че лесно можел да се хване и с голи ръце. Ослепителните богатства, които бързо били създадени край двата бряга, неустоимо привличали траки, перси, йонийци и финикийци, всеки от които оставил по нещо от своята култура и знания по тези земи. Затова чудно ли е, че Византион влязъл в границите на Римската империя със славата за омайна красота и нечувани съкровища?

Добра приказка, нали! А тя е само началото, което грабва читателите, за да останат те развълнувани и очаровани от вълшебните разкази за многовековната история на Истанбул до познанието за днешния мегаполис, не по-малко блестящ в хармонията на исторически ценности и съвременни достижения. За да бъде срещата с него още по-незабравима голям принос имат изящните рисунки на художничката Бетюл Сайън – илюстратор на десетки детски книги, за които е номинирана в категорията “Илюстрация” в Почетния списък на Международния съвет за детската книга (IBBY).

"Сега е наш ред да превърнем този град, който въпреки всичко може да изглежда толкова великолепно, в град на новото хилядолетие. Наш ред е да го пазим и възвисим."

Така завършват приказките на Мине Сойсал за Истанбул - градът, който всеки, прочел тази книга, ще иска да посети. И после отново и отново, за да види отблизо всичките чудесни и неповторими забележителности, които за първи път е срещнал в приказките.

Издава: ИК "Дамян Яков

http://www.kafene.bg / Портал Турция

Няма коментари: