неделя, 7 февруари 2010 г.

Естер – една еврейка в османския двор,Солмаз Камуран !!

Представяне на книгата „Естер – една еврейка в османския двор !

2010

ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ "ШАЛОМ"

В Еврейския културен център на ул. „Екзарх Йосиф" 15, ет. 4 (срещу синагогата) Организация на евреите в България „Шалом", Регионална организация на евреите „Шалом"- София и издателска къща „Памет" ще представиха книгата „Естер - една еврейка в османския двор" на турската писателка Солмаз Камуран, превод на Панайотка Панайотова. Книгата ще бъде представена от Исак Гозес, Солмаз Камуран и Панайотка Панайотова. „ЕСТЕР - ЕДНА ЕВРЕЙКА В ОСМАНСКИЯ ДВОР".

СОЛМАЗ КАМУРАН

ПРЕВОД - ПАНАЙОТКА ПАНАЙОТОВА

„Естер - една еврейка в османския двор" проследява почти стогодишен период от трудната съдба на испанските евреи, които със заповед на Изабела Кастилска са прогонени от страната си. Едни поемат към Холандия, други към Северна Африка, а трети, по покана на султан Баязид ІІ, към земите на Османската империя. Пътят е дълъг и труден - голяма част загиват от ръцете на разбойници или от Инквизицията.

Естер, или както османците я наричат Кирязе, е потомка на евреи - сефаради, които след много премеждия успяват да се доберат до Истанбул. Красива, умна, амбициозна и смела, за кратко време се превръща в един от най-важните еврейски фактори в Сарая - най-близка съветница и довереница на Хюррем султан - съпругата на султан Сюлейман, когото османците наричат Законодателя, а Европа - Великолепни /Хюррем, чието истинско име е Анастасия Лисовска, дъщеря на беден украински свещеник, е единствената, която се е венчала със султана, в противовес с тогавашните правила, и тази, за която Падишахът плаче с глас след смъртта й/, а по-късно и на Сафие султан /София Бафо - дъщеря на Дука на Венеция/. Историята знае, че финансовите дела на османците открай време са били поверени на евреи, но Естер е нещо уникално, един „сив кардинал", който дърпа конците задкулисно, възлова фигура в търговията между Изтока и Запада, рано или късно всички са тропали на нейната врата. Благодарение на нея глави са отървавали въжето, везири са се издигали и везири са падали. През дългия си живот постига всичко - богатство, могъщество, власт, само едно неща не - щастието! Познава, но не изживява истинската любов. Сърцето й остава заключено и ключето е хвърлено много, много далеч - при един турски паша. На осемдесет и осем години е убита при един от бунтовете на спахиите, богатството й възлизащо на милиони златни дукати потъва в султанската хазна.

Описвайки живота на евреите - сефаради, романът по блестящ начин хвърля светлина върху политическия, светски и религиозен живот в Османската империя и тогавашна Европа. Това е първия роман на тази тема, излязъл изпод перото на турски автор.

Романът „Естер - една еврейка в османския двор" излиза в тираж 100 000 и печели наградата за най-добър роман за 2001/. Романът отдавна е надхвърлил 200 000 в Турция, а с пиратските издание над 500 000. Безспорен бестселър - над 200 000 в Европа и Латинска Америка. Преведен и издаден в 10 страни: Гърция, Унгария, Сърбия, Португалия, Испания, Италия, Полша, през лятото на 2010 г. предстои излизането му и в Германия. В Португалия и Испания тиражите надхвърлят тези на Орхан Памук, с когото Солмаз Камуран е отколешна семейна приятелка. За романът „Естер - една еврейка в османския двор" авторката е получила предложение за екранизация от американска филмова компания.

СОЛМАЗ КАМУРАН

Солмаз Камуран е родена през 1954 год. в Истанбул. Последователно учи в „Таш мектеб" в Гьозтепе и колежа „Маариф" в Кадъкьой. Завършва Стоматологичния факултет на Истанбулския университет. На 11 години печели конкурса на Десткото радио за написване на разказ, на 17 години публикува свои творби в списание „Янсънма". Четиринадесет години работи като зъболекар, след което се посвещава изцяло на литературата. Автор е на редица текстове за научно-популярни предавания по телевизията и пътеписи. Освен, че е майстор на перото, г-жа Камуран е и майстор на четката - тя е и добър художник.

Солмаз Камуран по майчина и бащина линия е стара изселничка от България /от Русе и Балчик/. Единият й дядо е журналист и писател, а другият е известен архитект, основател на музея на Мевляна /поет и философ от 13 в./ в град Коня. Съпруга е на Четин Алтан - безспорна фигура в литературния, обществен и политически живот на Турция. Много сърдечна и естествена, радваща се на малките неща в живота - една музикална кутийка или калейдоскоп, красиво цвете винаги й доставят радост. Солмаз Камуран е ревностен защитник на природата и сега е начело на кампания за защита на Юварлак чай - място с уникална, девствена природа, където искат да строят електроцентрала.

Сред по-известите произведения на авторката са романите: „Естер - една еврейка в османския двор", „Бората на Дарданелите", „Скелетът на един леврак", „Банка", „Минта"; повестта „Една жена, един мъж и скелетът на един леврак."; сборник разкази „Лунната пътека"; автобиографичната книга "Убийството на копринената буба"; разследването „Казвайки държавата да не е разбойник". Превела е: трилогията „Сафие султан"- Ан Чембърлейн, „Предание за Хюррем", „Фереджето в огледалото" - Ан Чемрърлейн; „Една песен от Троя" на Мак Кулик, Лили Прайар и др. Редактор е на книгите на писателя Четин Алтан.

Солмаз Камуран е защитник на правата на малцинствата и написването на книга за живота им е въпрос не само на смелост, но и на активна гражданска позиция, особено на фона на етнически проблеми в днешна Турция.

http://www.cross-bg.net / Бг Таймс

Няма коментари: