четвъртък, 14 април 2011 г.

Мехмед Алев Коджамустафа представи новата си дебютна художествена книга „Дут софрасъ” (Трапеза под черницата) в Ардино

Книгата на Мехмед Коджамустафа „Трапеза под черница” събра приятели в „Белите брези”

Мехмед Алев Коджамустафа представи новата си дебютна художествена книга „Дут софрасъ” (Трапеза под черницата) в Ардино. Това стана в топла приятелска атмосфера, която се проведе в петък в туристическата хижа в курорта „Белите брези”. В сборника писателят е събрал 39 разкази, в които описва семейно-битовите, обществено-актуалните проблеми, стремежа на хората към естетическите критерии за добро и зло и връзката на хората с природата. Мехмед Алев Коджамустафа е роден през 1943 година в село Самовила. Завършил е турска фиология в Софийския университет. Автор е и на книгите: „Сбогуване по никое време”, „Ябълките – съблаза за очите и „Историята на една съпротива”. Занимава се активно и с журналистическа дейност. Пише за турската култура на Балканите на турски и български език. Той е главен редактор на културното списание „Алев” (Пламък).
На представянето на книгата присъстваха творци, приятели и почитатели на творчеството на автора. Тук бяха още зам.-кметовете на община Ардино Неджми Ходжов и Изет Шабан, началникът на отдел „Образование, култура и спорт” Бахар Реджебов. Промоцията протече в една непринудена форма на общуване с автора и придружаващата го родопска поетеса и писателка Емел Балъкчъ. Организатор на културното събитие е читалище „Родопска искра”. С тази своя проява духовното средище в Ардино постави началото на планираната поредица от литературни срещи с изявени творци по повод 90 години от основаването си.
Зам.-кметът Изет Шабан прочете поздравителен адрес от името на кмета на община Ардино Ресми Мурад, в който се казва, че в туристическата хижа в курорта „Белите брези” в тишината и опериращият въздух неведнъж са засвидетелствали литературни срещи и чествания на изтъкнати съвременни поети и писатели от България и съседните държави. „В тази идилична обстановка за мен е чест да ви поздравя с вашата нова книга „Трапеза под черница”, написана и поднесена на читателя на обичния майчин език. Във Ваше лице родната културна общественост вижда един от своите чеда, орисани да преминат през сложния и противоречив път на поколението”, се казва още в поздравителния адрес.
Местният писател, общественик и дългогодишен учител Али Дурмуш – Кумалъ представи човека и твореца Мехмед Алев Коджамустафа. Той каза, че не е лесно да оцениш 39 творби събрани в една малка книжка от 120 страници. А още по-трудно е да ги характеризираш в сюжетно, композиционно, тематично и езиково отношение.
Учителят Селяхидин Карабашев определи Мехмед Алев Коджамустафа не само като творец, журналист, издател, но и като добър изследовател. „Трапеза под черницата” носи в себе си най-характерните за един художествен разказ критерии, каза Карабашев. Той уточни още, че благодарение на изследователските умения на автора е научил, че корените на един от най-добрите турски педагози Шефкед Гедикоглу са от ардинското село Млечино. За сведение на присъстващите той допълни още, че Гедикоглу е роден през 1910 г. в Млечино, а през 1928 г. се изселва в Турция. Дълги години е работил в Министерството на образованието в южната ни съседка и е включен в Голямата енциклопедия „Британика”.
Родопската поетеса от село Кобиляне Хабибе Хасан сподели, че познава автора повече от 40 години и винаги го е взимал за пример в мисленето и възприемането. „Мехмед Алев беше редактор на моите първи стихотворения, които бяха публикувани в турското издание на вестник „Нов живот” - „Йени Хайат”.
От името на настоятелството на читалище „Родопска искра” Йорданка Аянова поднесе приветствие и подарък за автора, а художникът Камбер Камбер подари своя картина с образа на родопско момиче.
Мехмед Гюлестанов заяви пред присъстващите, че залата на туристическата хижа повече от 20 години се организират литературни срещи. Ардинци не разделят кой е от Токачка, Фотиново или Чорбаджийско, те са с открити сърца за всички, които творят и създават нещо, каза Гюлестанов.
Мехмед Алев Коджамустафа изказа благодарност на общинското ръководство в Ардино за подкрепата и на читалище „Родопска искра” за прекрасната вечер и заяви, че в Ардино се чувства между свои хора, защото е израстнал сред тях. Повече от десет годин се „боричках” с тези разкази, но най-голямото вдъхновение получих от Емел Балъкчъ, заяви Мехмед Алев Коджамустафа.
Вечерта продължи с почерпка и раздадени автографи от автора. Али Емин от близкото село Ябълковец честити книгата с изпълнения на турски народни песни в съпровод на саз, а Емел Балъкчъ поздрави присъстващите с любими песни.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер

Няма коментари: