понеделник, 18 април 2011 г.

Съвременна българска драматургия на турски

Съвременна българска драматургия на турски

В книгоиздателство «Ürün» в Анкара излезе сборникът «Съвременна българска драматургия» (Çağdaş Bulgar Oyunları), в който са включени пиеси от Станислав Стратиев («Празни стаи»), Йордан Радичков («Лазарица»), Стефан Цанев («Всички луди ме обичат»), Христо Бойчев («Обратно броене») и Елин Рахнев («Боб»).
Съставител и преводач на пиесите е доц. д-р Хюсеин Мевсим, преподавател в Анкарския университет. Нашият земляк от с. Козлево през 2006 г. в истанбулското книгоиздателство «Papirüs» бе издал сборник с пиеси на Ив. Радоев, Ст. Стратиев, Ст. Цанев и Хр. Бойчев – първото цялостно представяне на българската драматургия в Турция.
За пръв път се превеждат и издават на турски пиеси на Радичков и Рахнев. В предислова към сборника Х. Мевсим излага подбудите си за превода и издаването на българска драматургия в Турция, където интересът към нея е изключително голям. В момента пиеси на Стратиев, Цанев и Бойчев се играят в държавни, общински и частни театри в Истанбул, Измир и Анталия. В сборника е включена и обзорната статия на Х. Мевсим «Поглед върху историята на българската драматургия», в която се проследява нейното възникване и развитие от средата на 19 в. до наши дни с основните автори и развойни тенденции.
Хюсеин Мевсим сподели, че под печат е том с избрани култови пиеси на Христо Бойчев, най-играният български драматург в Турция, а в близките му планове влиза издаването на нов сборник с пиеси на Я. Добрева, Д. Атанасов, Ал. Попов и др., а така също томове с избрани пиеси на Ст. Стратиев и Ст. Цанев.

Кърджаалъ хабер

Няма коментари: