петък, 26 февруари 2010 г.

„Възродителният процес.Международни измерения (1984-1989)”

В края на декември 2009 г се навършиха 25 години от насилствената смяна на имената на българските турци. Това е и официалният повод за издаването на два тома документи за „възродителния процес”, осъществен от режима на Тодор Живков.Те съдържат близо 900 документа, подбрани и представени от доц. д-р Искра Баева и доц. д-р Евгения Калинова преподаватели по съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски”.

Вторият том на сборника за „възродителния процес” представя на читателите 542 документа от фондовете на АМВнР, ЦДА и АМВР и осветлява от друг ъгъл събитията, чиито вътрешнополитически механиз­ми са проследени в първия том. Документите обхващат периода от 1984 до края на 1989 г. и разкриват между­народните измерения на асимилационната политика, предприета от БКП по отношение на българските турци. Този сравнително малко познат аспект на „възродител­ния процес” включва два големи тематични кръга - вън­шната реакция на действията на властите в България и опитите на българските външнополитически институ­ции да защитят извършеното драстично нарушаване на правата на човека.

Документите разкриват механизмите, по които „възродителният процес" се превръща в епизод от Сту­дената война между Изтока и Запада и очертават фона на международните отношения, извън контекста на които той не може да бъде разбран. Значително място е отделено на развитието на политическите контакти между България и Турция и оценката, която дават на „възродителния процес” държавите от двата блока, страни от Азия и Африка и редица международни орга­низации.

Обвиненията в нарушаване на човешките права са силен удар върху международния авторитет на България. Документите недвусмислено показват, че усилията на българската дипломация да защити поли­тиката към българските турци са безнадеждни и обре­чени на провал във времето, когато Студената война върви към своя край в полза на Запада, а общоевро­пейският процес извежда на преден план именно защитата на основните човешки права и свободи.

Портал Турция

Няма коментари: